Rabu, 8 Februari 2012

Beza Antara Fungsi UV Filter, CPL Filter dan ND8 Filter

0 comments

Banyak jenis sebenarnya filter lens yang ada untuk lens kita.Kalau nak diringkaskan bolehlah kita bagi pada3 jenis filter ni; uv,cpl dan nd8.Filter ni bukan setakat menapis cahaya yang direct datang pada lens,tapi ia juga boleh membantu untuk bagi hasil art pada gambar.Terutamanya kalau nak dapat gambar pemandangan yang cantik.

UV Filter

Ni Filter yang biasanya dapat bila kita beli lens.UV Filter ni simple saja fungsinya.Tapis sinar UV dan protection pada lens.Kalau kita beli lens tu,jangan kedekut nak beli uv filter terus(kalau tak dapat free).Nak elak calar pada lens yang baru beli tu.Harga murah mahal pun tak apa.Ada dua jenis,slim dan biasa.Bezanya nipis tebal saja.

RM25

CPL Filter

Polarizing filter biasanya orang guna untuk bagi gambar efek gelap pada langit.warna langit biru tu timbul terang. Ada juga kalau untuk tangkap gambar produk macam jam tangan biasanya.Bila ambik gambar jam,kurang lah efek pantulan cahaya dari cermin jam tu.jadi boleh nampak detail jarum dalam jam tanpa ada pantulan.

cpl biasanya lebih gelap warnanya dari uv filter

Awan pada langit lagi menyerlah

credit gambar: http://braendan.blogspot.com/2009/01/bw-kasemann-ksm-cpl-filter.html

ND8 Filter

Neutral Density filter (ND filter) adalah jenis filter yang digunakan untuk tangkap gambar air terjun,salji. Ia sebenarnya nak kurangkan amount cahaya yang sampai pada sensor camera.Jadi boleh tambah efek halus pada foto disamping baiki tone.

ND8 berwarna hitam. RM65

Credit gambar:http://www.foxsaver.com/public/picture/66481617

Yangni gabung cpl dan nd8 filter.

Itu lah sikit info pasal jenis filter dan fungsinya.Review jenis biasa-biasa sahaja.Hope dapat bantu korang dapat brief idea sebelum membeli filter.

Comments

0 comments to "Beza Antara Fungsi UV Filter, CPL Filter dan ND8 Filter"

-:My Personality:-

Click to view my Personality Profile page
 

Copyright 2010 All Rights Reserved DevilM@yCry by ナスルン