Sabtu, 6 April 2013

Berbaloikah nilai ringgit yang kamu bayar pada photographer?

0 comments

Berbaloikah nilai ringgit yang kamu bayar pada photographer?

Pernah tak kamu terfikir berapakah keuntungan seorang photographer? Pernahkah kita terfikir apakah mereka benar2 mengaut keuntungan hasil dari gambar-gambar yang mereka ambil? Berbaloikah dengan apa yang kita bayar terhadap photographer yang kita pilih utk perkahwinan kita? Jom kita tgk apakah benar photographer2 ini benar2 mengenakan harga yang mahal atau tidak..

Saya mmg sgt pandai dalam matematik, saya akan tolong kirakan utk anda.. Katakanlah photographer yang anda pilih mengenakan charged RM1500 kepada kamu dengan package “terbaik dan termurah” iaitu dengan memberikan:

1. Custom album 8×12 cristal laminated bernilai RM300
2. Sticky album berserta 100pcs 4R fully edit picture bernilai RM100
3. Frame 8R bernilai RM20
4. Unlimited shoot and burn in DVD biasanya 300 gambar

Totalnya adalah RM420 Itu belum lagi campur:

1. Duit bil tepon utk telefon pengantin bernilai RM10
2. Duit bayar back up photographer bernilai RM200
3. Duit minyak pergi ke rumah pengantin, pergi hantar custom album utk print bernilai RM50 So, nilai modal setakat ini ialah RM420+RM260=RM680

Biasanya, photographer yang mengambil upah sehingga RM1500 mempunyai gadget kamera seperti

1. D700 beernilai RM6100
2. 14-24mm bernilai RM5820
3. 24-70mm bernilai RM5760
4. 70-200mm bernilai RM6950
5. Flash SB910 bernilai RM1650
Total gadget ialah RM26280…

Tahukah kamu, setiap petikan pada DSLR adalah bernilai kerana DSLR D700 hanya mampu mengambil gambar sebanyak 150,000 keping sahaja. Maka selepas itu, photographer terpaksa menukar shutter system yang bernilai RM1400. Maka, jika dikira dalam matematik, setiap kali photographer memetik shutter, nilai sekeping gambar ialah 1 sen. 1 sen jer pun, bukan mahal sgt, tapi, photographer tak pernah pun terfikir nak simpan duit utk menukar shutter system, bila tiba waktunya, mmg “sakit” jugak nak keluarkan duit sebanyak RM1400.

So, RM1500- RM660=RM840… so, keuntungan photographer tersebut ialah RM840. Memang banyak untung kan? RM840 dalam sehari. Tapi kamu silap, selepas sahaja photographer ambil gambar kamu, kebiasaannya, photographer memerlukan 3 minggu bersamaan 21 hari utk edit gambar kamu. So, RM840 bahagikan dengan 21 hari, nilai keuntungan photographer tersebut cuma RM40 sehari.

Berbaloikah?

Jadi, photographer tersebut memerlukan 657 hari untuk mendapatkan kembali modal gadget yang bernilai RM26280. 657 hari? Berbaloikah? Itu pun kalau photographer tersebut sentiasa dapat “job”. Apakah kamu fikir perkahwinan berlaku setiap hari? Nak harapkan job byk pun perlu tunggu cuti sekolah. Itu pun belum tentu dapat, persaingan kini sangatlah hebat. Terlalu ramai photographer2 kini berlumba2 mendapatkan job. Adoiiiii…

Pernahkah kamu terfikir kesibukan seorang photographer? Biasanya, photographer sudah mempunyai pekerjaan tetap yang bekerja dari Isnin sampai Jumaat. Apabila menjadi photographer, masa yang sepatutnya diluangkan utk bersama anak isteri pada hari Sabtu dan ahad, kini terpaksa dikorbankan hanya utk jadi photographer yang hanya bernilai RM40 sehari?

Berbaloikah?

Tahukah kamu utk meng”edit” gambar memerlukan mood? Dan biasanya mood itu akan datang pada waktu malam. Dan photographer sekali lagi terpaksa korbankan waktu tidurnya setiap malam hanya utk berikan gambar “terbaik” utk kamu abadikan “seumur hidup” sedangkan kamu tidak “membayar” dengan nilai sepatutnya………

Maka, jika kamu rasa nilai RM1500 dan keatas itu sangat mahal bagi kamu, fikirkanlah “pengorbanan” photographer yang bersusah payah bersengkang mata hingga sanggup melupakan keakraban antara anak isteri mereka pada setiap malam malah di hujung minggu hanya utk memastikan setiap gambar yang diambil mampu menjadi kenangan utk kamu “sepanjang hayat”…

PS: Kamu boleh ke Kedai Kamera E-Poh utk jadi photographer agar kamu sendiri yang tangkap gambar perkahwinan kamu... 0195459353, call la dia..

Kamu boleh share pic ni tanpa pengetahuan saya, sharing is caring, caring is loving, loving is cari penyakit kalau nak tambah bini...

huhuhu

Jumaat, 21 Disember 2012

me

0 comments



Rabu, 8 Februari 2012

Tips Shooting Outdoor Photography

0 comments

Tangkap gambar outdoor ni cantik sebenarnya.Gambar pemandangan mahupun gambar potrait, part warna dia yang best tu.Naik semacam.Tapi part yang susah sikit bila kena bayang-bayang terutamanya time matahari terik.Nanti gambar jadi macam ni

Perasan tak ada bayang-bayang daun,ranting dan pokok pada muka subject.Isy2.Tak cantik macam ni.

Solution Pertama:

Cara yang senang sikit,orang pakai reflector lah.

Yang mana terlindung dengan bayang-bayang pada model tu, boleh lah kita cover dengan reflector.Dia pantul balik cahaya kena dekat model.Nampak natural sikit. Nak tengok beza pakai reflector tak?

Gambar kat atas tu saya ambil dari istock.Cute sungguh!

Orang sekarang suka buat outdoor wedding shoot kan. Memang nak lah pada benda ni.Senang kerja. Reflector ada 5 warna yang ada fungsi-fungsi dia sendiri.Kita explore lah nanti baru nampak bezanya.Kalau nak cari reflector, cari yang boleh lipat dan biarlah ada beg dia sekali.Sebab benda ni kan kalau dah buka,mak aiihh.Pernahlah hari tu customer datang beli reflector ni dengan saya.Kitorang cuba-cuba buka nak test,fuh besar sungguh.

Solution Kedua:

Kalau model/subject menghadap matahari boleh tambah cahaya kan.Tapi nanti dia silau pulak.Terkebil-kebil jadi dia. Kat sini kita kena main dengan kedudukan angle. Try cuba bagi matahari tu 135 degree dari model kita.Sipi-sipi belakang.

Lukisan tak cantik tu biasalah kan.Haha!!

Itu sudut kalau tangkap gambar potret orang.Kalau tangkap gambar pemandangan seperti persekitaran rumah misalnya, disarankan biarlah matahari tu berada belakang kita pulak. Boleh naik contrast warna sekitar rumah tu seperti warna rumput dengan awan.Itulah penangan matahari.

Itu sahaja kali ini.Korang mesti ada buat outdoor jugak kan.Share lah cara korang pulak di bahagian komen ok!

Beza Antara Fungsi UV Filter, CPL Filter dan ND8 Filter

0 comments

Banyak jenis sebenarnya filter lens yang ada untuk lens kita.Kalau nak diringkaskan bolehlah kita bagi pada3 jenis filter ni; uv,cpl dan nd8.Filter ni bukan setakat menapis cahaya yang direct datang pada lens,tapi ia juga boleh membantu untuk bagi hasil art pada gambar.Terutamanya kalau nak dapat gambar pemandangan yang cantik.

UV Filter

Ni Filter yang biasanya dapat bila kita beli lens.UV Filter ni simple saja fungsinya.Tapis sinar UV dan protection pada lens.Kalau kita beli lens tu,jangan kedekut nak beli uv filter terus(kalau tak dapat free).Nak elak calar pada lens yang baru beli tu.Harga murah mahal pun tak apa.Ada dua jenis,slim dan biasa.Bezanya nipis tebal saja.

RM25

CPL Filter

Polarizing filter biasanya orang guna untuk bagi gambar efek gelap pada langit.warna langit biru tu timbul terang. Ada juga kalau untuk tangkap gambar produk macam jam tangan biasanya.Bila ambik gambar jam,kurang lah efek pantulan cahaya dari cermin jam tu.jadi boleh nampak detail jarum dalam jam tanpa ada pantulan.

cpl biasanya lebih gelap warnanya dari uv filter

Awan pada langit lagi menyerlah

credit gambar: http://braendan.blogspot.com/2009/01/bw-kasemann-ksm-cpl-filter.html

ND8 Filter

Neutral Density filter (ND filter) adalah jenis filter yang digunakan untuk tangkap gambar air terjun,salji. Ia sebenarnya nak kurangkan amount cahaya yang sampai pada sensor camera.Jadi boleh tambah efek halus pada foto disamping baiki tone.

ND8 berwarna hitam. RM65

Credit gambar:http://www.foxsaver.com/public/picture/66481617

Yangni gabung cpl dan nd8 filter.

Itu lah sikit info pasal jenis filter dan fungsinya.Review jenis biasa-biasa sahaja.Hope dapat bantu korang dapat brief idea sebelum membeli filter.

Isnin, 16 Januari 2012

0 comments
hey ? hai :) tengok tajuk aku tu ? macam marah ke kan ?
idokk le . takde niat pon nak marah . cume aku emosi sikit .
guys , kat sini aku takde niat untuk berpolitik atau ape ,
aku tahu kalau aku cakap sikit kang , korang melenting .
sebab kite semua tak sebulu ,
tak bersependapat kan ?
tapi aku nak kau , yerr kau laa . haa kau yang tengah bace tu . yerr KAUUU ! bukan orang lainn ,
ape kate kau , duduk kejapp . duduk diamm diaammm ,
pergi tempat sunyi ,
sambil layan lagu fynn jamal -puisi buat ayahanda tu ,
kau bace nie ,
aku tak suruh buat bende lain pong ,
kau bace je dohh ,
bace dgn hati ,
hati yang bersihh ,
suci kan minda kau ,
dan bace nie ,
lepas tu fikir ,
fikir jeee !!


diaaa ......
dia nie la orang kutuk ,
cuba dia nie abah kau !
ayah kau ! papa kau ! abi kau !
ayah kau nie kutuk satu malaysia ,
orang bakar gambar ayah kau ,
orang hina ayah kau ,
orang pukul ayah kau ,
orang telanjang kan ayah kau ,

guysss ,
letak kan dia sebagai ayah kau , sekejap je .
tak lama ,
nak pergi super market ngn kau pon tak boleh ,
sebab takut orang sekeliling hendik hina .


korangg ,
cuba lelap kan mata kejap ,
nenek korang sakit , tenat ,
mak kepada ayah kauu tu,
sakit nya nenek korang meraung raung orang tua tu panggil nama ayah kau ,
tapi ayah kau kat mana ?
ayah kau dalam penjara tu ,
sampai ke hari perkuburan nenek kau ,
sampai ke hujung nyawa nenek kau ,
sampai ke ayat terakhir nenek kau seru name ayah kau ,
tapi mana ayah kau ?
ayah kau dalam penjara ,
yang kau sendiri tak tahu ape sebab nya ,
sampai ke liang lahat nenek kau ,
ayah kau datang dengan polis ,
naik kerete polis ,
tangan bergari ,
bebb ! tu ayah kau ,
tengok betul betul muke orang tua tu ,
ayah kau datang bergari ,
lemah longlai langkah dia ,
sayu muka ayah kau datangg ,
ayah kau melutut depan kubur ,
sambil menangis cakap ' mak , ampun kan saya , saya tak mampu nak jenguk mak masa mak sakit '
'sampai nafas mak terakhir pon , saya tak mampu nak tengok mak '
kau sebagai anak kat sebelah buat ape ?
tengok je ayah kau macam tu ?


korang ,
hari ni hari bertuah kau dapat ijazah ,
segulung ijazah yang ditunggu tunggu oleh mak ayah kau ,
pengorbanan ayah kau dulu sekolah kan kau dari kecik ,
sampai sekarang akhirnya kau dah balas :')
dalam hati kau terdetik ' ayahh tengok nie , akak /abang bawak nie untuk ayahh'
berkobar kobar korang masa hari convo tu ,
dengan harapan besar ayah kau ade untuk tengok kejayaan kau atas pentas tu ,
sebalik nya diumum kan name kau ,
hanya kau lihat mak kau je kat bawah ,
sambil kesat air mata ,
sambil menangis teresak esak tengok kau kat pentas tu ,
turun pentas kau lari pergi kaat mak kau ,
'mak kenape nie ?'
'ayah nak sangat tengok kakak hari nie , tapi ayah sakit kat hospital , ayah kene pukul dengan polis , jum nak kita tunjuk nie kat ayah '
sampai je korang kat hospital ,
tengok ayah kau !
tengok ayah kau tu ,
tu yang terbaring tu ,
yang terbaring berbalut leher die ,
ayah kau tu patah tengkuk ,
ayah kau tu kene terajang dengan polis ,
ni ayah kau ! orang yang marah nyamuk sebab gigit kau ,
orang yang hari hari bagi kau duit belanje pergi sekolah ,
orang yang buaiyan kan kau kecik dulu ,
orang yang kau sayang beb ! yer orang yang kau sayang ,
berlari kau pergi ke katil dia ,
lemah ayah tengok kau .
pelahan kau bisik kat telinge ayah
'ayah , ini ijazah kakak , akk bawak nie untuk ayah '
'kakak sayang ayah ? '
'sayang yahh , sayang sangat '
'kakak janji ngn ayah , walau ape pon jadi , akk teruskan hidup , walaupon ayah takde lagi yer nak ? '
berlinang linag air mate ayah kau ,
sambil kucup dahi kau ,
die bisik 'ayah pon sayang akk '
nie orang yang usapa pipi kau sekrang nie ,
die ayahh kau ,
ayahh kau laaa ,
yang menangis nie ayah kau ,
yang tak mampu untuk melihat kau trime ijazah nie ayah kau .


pagi tu ,
ayah sekali lagii dituduh dengan tuduhan tak berakal ,
kau , mak dan adik beradik lain semua solat jemaah ,
angkat tangan kepada tuhan berdoa ,
'yaAllah yaTuhan ku , seandai nya ayah bersalah , hukum lah dia ,
dan seadainya sebaliknya , kau laknati la kemungkaran nya '
kau dan adik lain , seolah olah berpakat supaya ayah tak bangun ,
supaya ayah tak sedar akan hari nie hari perbicaraan nya ,
mak awal pagi lagi dah bangun ,
lemah setiap langkah mak ,
sayu mak buat sarapan untuk kali terakhirnya buat ayah ,
ayah bangun , solat dan mandi ,
terpandangn kau dan adik beradik kau disudut rumah ,
semacam mahu mengurung menutup pintu untuk ayah keluar ,
selesai sarapan , ayah pegang tangan mak ,
mak tengok mate ayahh ,
ayah cakap ' Allah akan tolong kita'
mak tak tahan sebak ,
mak lepas kan tangan ayah ,
dipaling nya muka tanda taknak ayah tahu mak sedih
ayah cium sorang sorang anak ayah ,
kau dan adik kau rasa mcm itu kucupan terakhir ayah ,
kau gengam tangan ayah ,
kau hantar kan die kemakhamah ,
mak rebah lemah dibahu kau ,
dan kau pura pura kuat untuk hadapi sebarang kemungkinan ,
dan dalam fikiran kau cume 'lindungi ayah yaALLAH'
segala persiapan terkahir untuk ayah kau dah sediakan ,
kau sekeluarga tahu akan jatuh hukum nya ayah nt sampai kapan bilenya ,
yang arif melafazkan 'dengan ini , mahkamah mengumumkan tertuduh didapati tidak bersalah '
meremangmang segala bulu roma ,
laju nafas kau terhingap hingap,
semacam laju segala darah kau berjalan ,
'yaAllah , aku tahu kau dipihak yang benar ,trime kaseh yaAllah '


yerrr ini ayah kau ,
letak kan kejap ,
sekejap je weyyhh ,
haa ni mak kau ,
rasa kan ape anak anak die rasa ,
rasakan ape mereka buat ,
sekejap je korang ,
aku tak kate kau kene sokong die ke apa ,
aku nak kau rasa ape anak die rasa bile family kene macam nie .
aku nak kau tahu sakit tak tengok ayah sendiri kau kene mcm nie ?
kawan kawan kau hina ayah kau ? rasa beb , rasa sendiri :')
kau tahu sakit nya nt :(

p/s ; cerita ini , diubah sedikit sebanyak bagi tidak menampakkan keadaan sebenar ,
tidak niat untuk memburukan sesiapa dan sesungguhnya yang baik itu datang dari ALLAH dan yang buruk itu datang dari kita sendiri :') renunggkan kawann

-:My Personality:-

Click to view my Personality Profile page
 

Copyright 2010 All Rights Reserved DevilM@yCry by ナスルン