Selasa, 20 Disember 2011

TAKUT

0 comments

1. Kita semua tahu takut. Kita takut sakit. Kita takut kehilangan mereka yang disayangi. Kita takut dicedera atau dibunuh orang. Kita takut iman digugat. Kita takut mati. Kita takut dan kita patut takut. Sedikit sebanyak ia menyelamat kita.

2. Tetapi kadang-kadang kita takut kepada yang kita tidak patut takut. Kita takut gelap. Kita takut makhluk yang sebenarnya tidak wujud melainkan dalam fikiran kita atau dari cerita-cerita yang kita dengar, terutama semasa kecil.

3. Ramai kita orang Melayu percaya ada manusia yang mempunyai kelebihan tertentu – mampu meresap, menghilangkan diri. Dan kita takut kepada mereka ini.

4. Semasa saya kecil saya dengar kononnya orang Siam mempunyai “ilmu” tertentu. Mereka bukan sahaja boleh meresap tetapi mereka kebal dan tidak boleh ditikam. Ada yang berkata tembak dengan peluru pun tak tembus. Mereka juga boleh membuat perempuan gila kepada mereka.

5. Di Kedah peperangan sering berlaku dengan Siam (Thai) di zaman dahulu. Tentera Sultan amat takut kepada askar Siam. Mereka yakin mereka tidak boleh kalahkan tentera Siam kerana mereka itu kebal, boleh meresap. Kononnya kadang-kadang mereka boleh terbang dan tiba-tiba berada di belakang.

6. Maka anggota pasukan Melayu pun baca doa macam-macam. Namun mereka tidak dapat mengatasi ketakutan mereka. Belum pun bertempur dengan pasukan perang Siam, mereka sudah yakin mereka akan kalah.

7. Dan mereka pun kalah kerana tidak percaya mereka boleh menang. Mereka tidak pun dapat mempertahankan diri mereka. Mereka kaku disebabkan ketakutan. Dan askar Siam boleh menyembelih mereka.

8. Yang lain melarikan diri, tidak berani mengadap orang kebal, boleh meresap, boleh tiba-tiba berdiri di atas pokok di belakang pasukan Melayu.

9. Demikian apabila kita takut dengan “bayang-bayang” kepercayaan kita sendiri. Adalah mustahil sesiapa boleh kebal, atau meresap (menghilangkan diri). Sedangkan Nabi tidak kebal dan luka dalam peperangan Jabal Uhud, apakah Tuhan memberi kelebihan kepada musuh orang Melayu dan orang Islam.

10. Mungkinkah ada makhluk yang berkuasa seperti Allah s.w.t. Sekarang ada orang kebal apabila memakai baju kalis peluru. Tetapi askar Siam di zaman dahulu tidak pakai baju kalis peluru. Jika mereka ditikam atau ditembak mereka akan cedera dan akan mati. Tetapi mereka kebal kerana dengan ketakutan kita, kita tidak terdaya menikam atau menembak mereka. Kalau tembak pun, kerana gigil dalam ketakutan, peluru tidak kena sasaran. Ini kononnya bukti mereka kebal.

11. Tetapi ini cerita lama. Apa guna saya bangkit perkara ini. Sebabnya saya masih dengar askar kita ada menghadapi orang yang berpakaian serba putih yang boleh terbang. Dan mereka jadi takut. Apabila askar diserang ketakutan, mereka tidak lagi dapat menjalankan tugas mereka.

12. Kita juga kerap mendengar cerita orang halus, toyol, hantu, pelesit dan berbagai lagi. Kes hilang akal (hysteria) kerap berlaku di kalangan murid perempuan Melayu di asrama.

13. Apa yang berlaku ialah pada malam hari mereka berkumpul dan mencerita berkenaan hantu atau sesuatu yang menakutkan. Mendengar cerita mereka berasa gerun dan ternampak bayang bergerak seolah ada makhluk di samping mereka. Apabila di pandang tidak ada apa-apa. Seorang dari mereka akan menjerit ketakutan. Dan yang lain akan turut sama. Dan jadilah fenomena hysteria beramai-ramai.

14. Sebenarnya kita biasa melihat gerakan di hujung mata (peripheral vision) dan apabila kita beralih untuk melihat, didapati tidak ada apa-apa. Ini adalah fenomena biasa.

15. Saya malu kenapa hysteria terjadi kepada anak Melayu yang semuanya beragama Islam. Agama kita menegah kepercayaan kepada makhluk yang mempunyai kuasa yang hampir dengan Allah s.w.t.

16. Diwaktu rusuhan kaum 13 Mei 1969, rami orang Melayu yang mencari ubat kebal. Di Alor Star terdapat seorang bomoh Indonesia yang kononnya boleh memberi kekebalan kepada sesiapa hanya dengan memasukan jarun “emas” ke dalam badan.

17. Saya pergi untuk melihat bagaimana bomoh ini dapat melakukan sesuatu yang ajaib. Seorang yang dikenali oleh saya telah “dirawat” dengan memasuk jarum “emas” kepada badannya.

18. Selepas ini dia diuji dengan ditetak oleh bomoh dengan pedang di belakangnya. Terlihat luka yang cetek yang berdarah sedikit sahaja walaupun ditetak dengan amat kuat.

19. Kemudian dia ditetak dibahagian perutnya. Luka yang sama di lihat. Dia kemudian memepak kaca lampu elektrik tanpa mulutnya berdarah.

20. Mereka yang lihat dan saya juga kagum dengan kekebalan beliau. Saya jemput supaya beliau datang ke klinik saya keesokan hari.

21. Apabila dia datang saya bertanya bolehkah saya cucuk jarum kedalam badannya. Dia mendakwa jarum tak mungkin masuk kerana dia tidak mengizinkannya.

22. Saya cucuk dan jarum masuk seperti biasa. Dia tidak kebal.

23. Tidak ada orang yang kebal. Mereka yang berjalan atas bara api dan dicucuk dengan besi tajam pun tidak kebal.

24. Dalam Islam ada jin dan iblis. Mereka merasuk fikiran kita supaya membuat apa yang dilarang. Dalam Islam tidak disebut tentang hantu, pelesit, toyol dan sebagainya. Semua ini berasas kepada kepercayaan di zaman pra-Islam.

25. Kita dapati ramai yang gemar mendengar cerita seram. Menyedari akan kegemaran ini banyaklah filem yang dibuat sekitar hantu, toyol dan makhluk luar biasa yang menakutkan. Filem seperti ini sering ditunjuk di TV dan pawagam.

26. Mungkin pengeluar filem seram ini mendapat keuntungan. Tetapi cerita-cerita seperti ini tidak menolong remaja menolak kepercayaan kepada yang karut yang tidak membina peribadi yang baik. Kes-kes hysteria ada kaitan dengan kepercayaan yang karut.

27. Menjadi penakut memalukan. Bangsa yang penakut tidak boleh dibanggakan. Janganlah kita sengaja menjadikan bangsa kita bangsa penakut. Sebaliknya cubalah supaya bangsa kita jadi lebih berani. Ahli-ahli politik pun tak usahlah cari bomoh kerana ingin menang. Bukan bomoh yang boleh beri kemenangan. Budi yang baik, tingkah laku yang sopan, keperihatinan akan masalah yang dihadapi rakyat yang boleh memberi kemenangan dan kejayaan.

28. Melayu mempunyai banyak sebab-sebab yang menghalang kejayaan mereka. Tidaklah perlu kita tambah halangan terhadap kejayaan mereka dengan kepercayaan kepada yang karut-karut.

Rabu, 14 Disember 2011

Mudahnya Mengeluh, Sukarnya Bersyukur

0 comments

Begitu mudah sekali melontarkan keluhan. Keluhan demi keluhan keluar dari bibir tanpa disedari. Kita mengeluh atas perkara-perkara yang remeh. Kita mengeluh atas perkara-perkara yang tidak mendatangkan faedah. Kita mengeluh dan asyik mengeluh. Andai dapat ditukar setiap bait keluhan itu kepada wang ringgit, pasti terbasmi kemiskinan di muka bumi. Namun hairan, Kita mengeluh tatkala kita ditimbuni dengan pelbagai kesenangan.

Kita mengeluh kerana makanan kegemaran tidak disediakan, sedangkan perut semakin memboyot kekenyangan. Kita mengeluh kerana kepanasan, sedangkan angin semula jadi disediakan tanpa bayaran. Kita mengeluh atas sekelumit kekurangan, sedangkan kelebihan sebanyak buih dilautan dibiarkan.

Allah s.w.t berfirman “Dan jika kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak dapat menentukan jumlahnya” (An-Nahl: 18). Di saat kita tenggelam dalam keluhan diri sendiri, pancaindera kita tidak lagi mampu memainkan peranannya untuk melihat, mendengar, merasai dan menghayati pemberian Allah yang tiada henti-hentinya. Lantaran itu, begitu sukar sekali untuk menyebutkan kalimat Alhamdulillah sebagai tanda kesyukuran seorang hamba kepada khaliqnya. Itulah hakikitnya. Memang manusia sentiasa leka dan lupa. Manusia mempunyai keinginan yang tiada batasan. Manusia tidak pernah puas dengan apa yang dimiliki..Kecuali orang-orang yang bersyukur.

Pada zaman Sayyidina Umar al-Khattab, ada seorang pemuda yang sering berdoa di sisi Baitullah yang maksudnya: “Ya Allah! Masukkanlah aku dalam golongan yang sedikit” Doa beliau didengar oleh Sayyidina Umar ketika beliau (Umar) sedang melakukan tawaf di Kaabah. Umar berasa hairan dengan permintaan pemuda tersebut. Selepas selesai melakukan tawaf, Sayyidina Umar memanggil pemuda berkenaan lalu bertanya: “Kenapakah engkau berdoa sedemikian rupa (Ya Allah! masukkanlah aku dalam golongan yang sedikit), apakah tiada permintaan lain yang boleh engkau mohon kepada Allah?” Pemuda berkenaan menjawab: “Ya Amirul Mukminin! Aku membaca doa berkenaan kerana aku (berasa) takut dengan penjelasan Allah seperti firman-Nya dalam surah al-A’raaf ayat 10 yang bermaksud: “Sesungguhnya Kami (Allah) telah menempatkan kamu sekelian di muka bumi dan Kami adakan bagimu di muka bumi (sumber/jalan) penghidupan. (Tetapi) amat sedikitlah kamu bersyukur” Aku memohon agar Allah memasukkan aku dalam golongan yang sedikit, iaitu (lantaran) terlalu sedikit orang yang tahu bersyukur kepada Allah” jelas pemuda berkenaan. Mendengar jawapan itu, Umar al-Khattab menepuk kepalanya sambil berkata kepada dirinya sendiri: “Wahai Umar, alangkah jahilnya engkau, orang ramai lebih alim daripadamu”

SubhanaLlah. Semoga kita semua termasuk ke dalam golongan yang sedikit ini, Amin…

Jadi, sama-samalah kita membina tekad untuk membanteras keluhan dan meningkatkan kesyukuran kerana Dia telah berjanji “Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan: Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.” (Ibrahim: 7)

Rabu, 7 Disember 2011

22 Arahan Wireless dalam Terminal

0 comments
Arahan Berguna untuk Wireless Network - Debian Linux

Penerangan beberapa arahan Linux untuk wireless networking

1) iwlist scan --- tunjukkan wireless yang ada dalam kawasan yang mempunyai enkripsi mudah

2) lshw -C network --- tunjukkan kad interface dan driver bagi setiap peranti network

3) lspci -nn --- tunjukkan vendor PCI dan kod alat sebagai nombor dan nama bagi hardware yang bersambung dengan PCI bus

4) lsusb --- tunjukkan USB yang connected

5) lshw -C usb --- Info tambahan untuk yang berkaitan dengan USB(baik untuk USB dongle)

6) route -n --- Senaraikan kernel IP routing table : Baik untuk troubleshoot gateway

7) sudo route add default gw 192.168.1.1 --- Contoh untuk set gateway kepada 192.168.1.1

8) sudo route del default gw 192.168.1.1 --- Contoh untuk delete gateway default setting

9) sudo modprobe ***** --- Load modul kernel **** . (Contoh - sudo modprobe ndiswrapper, sudo modprobe r818x, sudo modprobe ath_pci)

10) sudo modprobe -r **** --- Unloades modul kernel ****. (Contoh - sudo modprobe -r ndiswrapper)

11) ifconfig --- Senaraikan alamat IP

12) sudo ifup/ifdown --- Jadikan interface up/down dan padamkan routing table untuk interface spesifik

13) sudo ifconfig up/down --- Jadikan interface up/down untuk interface spesifik

14) sudo dhclient --- Minta alamat IP daripada DNS server untuk interface spesifik

15) sudo dhclient -r --- Lepaskan alamat IP yang ada kaitan dengan interface spesifik

16) sudo iptables -L --- Senaraikan firewall rules

17) sudo iptables -F --- Padamkan firewall rules

18) dmesg | more --- Senaraikan log boot : Baik untuk troubleshoot masalah modul/driver tidak loaded

19) uname -r --- Paparkan versi kernel

20) /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules --- Fail nama logical (eth0, wlan0, etc) kepada MAC addresses

21) cat /etc/resolv.conf ---Senaraikan DNS servers yang berkaitan dengan network connections (Network Manager)

22) /etc/dhcp3/dhclient.conf --- Fail untuk sets atau ubah dns (domain name servers)

Benarkah Linux Kebal?

0 comments
Adakah Linux Selamat?

Ini adalah salah satu slaid yang dipersembahkan di South LinuxFest oleh Mackenzie Morgan.- Masih terdapat ancaman seperti phishing, keylogger dan lain-lain yang boleh menembusi linux. Bukan bermaksud linux itu kurang selamat, kerana linux dibina berdasarkan multi user based, sedangkan windows dibina berdasarkan single user based. Cuma Berhati-hati...

Selasa, 6 Disember 2011

11 extension Firefox untuk Power Surfer

0 comments
Tidak dinafikan Firefox merupakan pelayar web yang semakin diminati ramai dari hari ke sehari. Permulaan Firefox adalah daripada netscape yang hampir ditutup disebabkan Windows ingin mendominasi pasaran internet. Sekaligus, Open Source atau sumber terbuka telah muncul daripada peristiwa tersebut maka lahirlah MusangApi atau nama melayunya Firefox.

Pengguna sekarang boleh memilih samada mereka perlukan pelayar yang pantas seperti Chrome atau Opera, yang simple seperti Safari tetapi kebanyakan masih menggunakan Firefox kerana ribuan extension atau Add-on yang ada.

Bagi yang selalu melayari Web seperti ShimG, berikut adalah extension yang wajib ada dalam Firefox anda.

1. All-in-One Gestures
Boleh lakukan Command dengan mouse gesture.

2. Video DownloadHelper
Dengan pengguna extension yang mencecah 7 juta, saya tak boleh tidak mesti masukkan extension ini. Boleh memuatturun dan menukarkan web video, juga audio dan galeri gambar.

3. Morning Coffee
Merekod rutin anda dan mengkompil mereka dalam tab harian.

4. NoScript
Tingkat sekuriti pelayar web anda dan hanya benarkan active content daripada laman web yang anda kenali.

5. Readable
Memudahkan anda untuk membaca blog atau berita online. Ia menukarkan teks di laman web kepada font, warna, dan latar belakang yang anda lebih suka.

6. Tab Scope
Preview dan navigate isi tab melalui popup.

7. TimeTracker
Anda ingin tahu berapa lama anda layari laman web? ia boleh merekod berapa lama anda gunakan internet. Tak payah susah-susah tengok jam.

8. IE Tab V2
Embed Internet Explorer ke dalam firefox. Kepada pembaca yang komen hari itu untuk saya carikan samada boleh gunakan active-X dalam Firefox. Tak tahu Maybank Share investment tu boleh guna tak sebab saya takde saham situ tetapi laman web lain boleh....

9. DownThemAll!
Download accelerator paling laju ShimG pernah guna. Yang bestnya ia built-in. Ia juga memudahkan anda mengkonfigurasi download anda; download prioriti, berapa laju, boleh check Md5sum kalau ini selalu guna untuk download ISO linux..heheh....tapi rekod paling lama download Hardy Heron dulu....3 hari, 2malam....maklumlah internet universiti, macam kura-kura...

10. Fasterfox
Meningkatkan kelajuan Firefox anda kepada 120km/j. (miles may vary)

11. AddThis
Lebih senang untuk share dan bookmark sesuatu. Dilengkapi semua web 2.0; FB, Twitter, Blogger dll.

3 Tips untuk Shooting Potret dalam cahaya matahari

0 comments
Ini hari yang cerah dan kau keluar dengan teman-teman memanfaatkan cuaca yang baik. Anda memutuskan untuk membawa kamera - setelah semua hari apa yang lebih baik untuk menembak beberapa potret teman Anda dari hari yang cerah - cerah cahaya = gambar besar bukan?
Sayangnya banyak cahaya tidak selalu sama dengan gambar besar - bahkan kadang-kadang bila Anda menembak potret di bawah sinar matahari terang yang Anda bisa lari ke masalah nyata.
For starters pemotretan di bawah sinar matahari tengah hari cerah di mana cahaya datang langsung dari atas akan berarti bahwa subjek Anda dapat memiliki beberapa bayangan pemain cukup berat pada bagian wajah mereka.
Tidak hanya itu, jika Anda pernah berpose untuk seseorang mengambil gambar di bawah sinar matahari cerah Anda akan tahu betapa sulitnya kadang-kadang dapat melihat alam dan tidak berakhir tampak seperti kau meringis kesakitan sambil menyipitkan mata untuk menjaga Ming keluar dari mata Anda.
Jadi, apa yang harus dilakukan?
Berikut ini tiga tips sederhana untuk pemotretan potret dalam cahaya matahari terang. Aku telah membuat mereka cukup mendasar bagi anda yang berada di luar dan sekitar dan tidak ingin menyeret sebuah studio outdoor bersama dengan Anda!

1. Fill Flash
Rasanya sedikit aneh switching lampu kilat dalam sinar matahari cerah tapi salah satu saat terbaik untuk melakukannya. Mereka melemparkan bayangan berat pada wajah subjek Anda (terutama di bawah mata) oleh matahari tengah hari dapat menjadi sesuatu dari masa lalu dengan cahaya sedikit tambahan dari flash popup kamera Anda.
Banyak kamera akan memungkinkan Anda untuk mengontrol intensitas dari flash dengan kompensasi flash mereka berfungsi jadi jangan puas dengan tembakan pertama Anda - dial ke atas atau kembali sedikit setelah Anda mengambil gambar tes pertama sampai Anda mendapatkan yang bagus alam cahaya.

Bonus dari menggunakan flash mengisi sedikit adalah bahwa ia sering menggelapkan latar belakang Anda sedikit yang dapat memberikan gambar Anda sedikit lebih punch dan membuat berdiri subjek Anda itu sedikit jauh dari latar belakang mereka. Isi flash juga akan membuat catchlight kecil di mata subjek Anda, memberikan mata mereka yang bersinar ekstra!
Kadang-kadang menggunakan flash mengisi juga akan memungkinkan Anda untuk menembak dengan matahari di belakang subjek Anda - ini berarti wajah mereka tidak ada sinar matahari langsung pada mereka tetapi mereka memiliki cahaya sedikit kembali jatuh pada rambut mereka dan bahu yang dapat membuat dampak yang bagus.

2. Shoot in the shade

Cara lain yang mudah untuk menghentikan bayangan pada wajah subjek Anda adalah berpindah sederhana mereka (dan diri Anda sendiri) ke dalam bayangan yang lebih besar dan untuk menembak di tempat teduh.
Kuncinya adalah untuk mencari tempat di mana mereka tidak memiliki gelap tapi menyenangkan bahkan cahaya yang jatuh pada mereka. Jadi menghindari belang-belang cahaya di bawah beberapa pohon pohon atau Anda akan mendapatkan tempat di wajah mereka tapi pergi untuk sesuatu dengan cakupan bahkan menyenangkan.
Jika Anda pergi untuk kepala ketat ditembak Anda bahkan mungkin bisa pergi dengan memiliki seseorang memegang payung atau objek lain untuk membuat beberapa bayangan di wajah mereka (selama orang lain adalah dari ditembak).

3. Find a Reflectoritu tidak mungkin bahwa Anda akan mengangkut reflektor yang tepat sekitar dengan Anda (walaupun saya tahu beberapa pembaca DPS selalu bepergian dengan reflektor lipat kecil di tas kamera mereka), tetapi itu tidak berarti Anda tidak dapat menggunakan prinsip yang sama untuk mental sedikit cahaya wajah subjek Anda untuk membantu menerangi beberapa wilayah gelap.

banyak setiap putih (atau cahaya) permukaan dapat bertindak sebagai reflektor cahaya Pretty dan diadakan di sudut kanan Anda dapat menggunakannya subjek Anda memberikan cahaya tambahan sedikit.
Satu fotografer kami berbicara dengan beberapa waktu lalu bersumpah dengan selalu mengenakan t-shirt putih untuk ini, tetapi Anda bisa mendapatkan hasil yang serupa dengan posisi subjek Anda dengan dinding putih atau posisi objek putih banyak hanya keluar dari bingkai untuk memantulkan cahaya. Aku bahkan melihat satu fotografer teman mengambil aluminium foil dari piknik dan menggunakannya untuk membantu membuat sebuah reflektor (meskipun hal itu menciptakan sedikit 'belang-belang' cahaya pada subjek nya.
Tips Bonus: Dapatkan Kreatif
Setelah Anda mengambil beberapa potret bagus dengan tips di atas, mengapa tidak mencoba beberapa percobaan dan menggunakan cahaya terang untuk melihat apakah Anda dapat menyuntikkan sedikit kreativitas dalam gambar Anda. Anda mungkin mengambil satu dengan faktor WOW. Untuk mencoba menciptakan beberapa suar lensa dengan menembak ke matahari (hanya berhati-hati untuk tidak membakar mata Anda melihat langsung ke dalamnya).Atau Anda dapat mencoba beberapa siluet gambar untuk potret dengan sedikit misteri dan drama.
Apa tips lain yang akan Anda berikan untuk menembak seseorang mencari potret dalam terang sinar matahari?

Tips : Perbaiki komposisi amik gambar

0 comments

Hari ni aku nak kongsi tips untuk mengambil gambar yang lebih baik. Perkara ni merupakan perkara paling asas dalam kaedah mengambil gambar dengan cara yang betul:) Jadi ia mmg tak sesuai kepada sesiapa yang dah tereramik gambar. Photographer2 sila beredar ye. Syoh syoh,hahaha.

Rules Of Third (RO3)

Mengikut peraturan RO3 ini, kita cuba ELAK meletakkan subjek sama ada manusia, haiwan dan benda ditengah2 gambar. Jadi sebelum korang tangkap gambar cuba bayangkan satu garisan melintang dan menegak dibahagi 3 seperti gambar kat bawah ni. (Kebanyakkan kamera digital dah ada fungsi ini)

Asas dalam Rules of Third (RO3)
Asas dalam Rules of Third (RO3)

Titik pertemuan tu di kenali sebagai ‘Point of Interest‘ yang kita kena letak subjek. Kalau kita taruk subjek kita kat situ impak gambar yang kita ambil akan lebih kuat dan biasanya gambar akan kelihatan lebih menarik, tertarik ko memang de..(apa aku mengarut ni!, fokus fokus)

Ingat lagi tak dulu kita selalu kalau pi mana-mana amik gambar mesti nak taruk orang tu kat tengah2. Pastu kalau orang tu amik gambar jauh tak nampak muka kita bising. Siap cakap “ Wei, ko ni tak tau amik gambarlah, muka aku tak nampaklah wei. Kecik sangat ni!!”,hehe.

Mari analisis gambar kat bawah ni mengikut kaedah RO3.

Gambar tak ikut RO3 *gambar dari En Google
Gambar tak ikut RO3 *gambar dari En Google

Gambar camtulah yang kita selalu amikkan? Sebenarnya takde masalah gambar camtu. Akupun kekadang amik gambar camtu gak. Cuma ia tidak mengikut RO3lah. Sebab kalaulah aku pergi London ke, Tokyo ke, New Zealand ke pastu amik gambar camtu orang bleh pertikaikan.

Tipulah ko gi London, ni macam kat Banting kampung aku je”, “Apesal gambar kat Jepun ko ni macam kat Sogo KL je” dsb, hahaha. Memang betul cakap dia sebab aku punye gambar dah penuh satu gambar tu. Background nampak sikit je. Kata nak tunjuk gambar kita kat situ, jadi kenalah jadikan backgorund tu main subject kita.

Sebab tu aku pelik kekadang orang suka sangat nak nampak muka dia jelas dan besar dalam gambar. Padahal suasana atau background tu lah yang menguatkan cerita dalam gambar tu. Asalkan kita tahu dalam gambar tu ada kita sudah cukup. Kalau nak tengok muka jelas sangat amik je gambar ala-ala gambar friendster yg guna kamera hp dari atas cam budak remaja belasan tahun tu,wakakaka.

Ni antara contoh gambar yang mengikut RO3 yang betul. Sebenarnya ia boleh diaplikasikan kat mana2 sama ada gambar pemandangan, outdoor, potret dsb.

Gambar tasik 2/3 dan langit 1/3 dari gambar *gambar En Google
Gambar tasik 2/3 dan langit 1/3 dari gambar *gambar En Google
Gambar ni juga aplikasikan RO3 *gambar En Google.
Gambar ni juga aplikasikan RO3 *gambar En Google.

Kalau lihat gambar-gambar di atas, kita boleh lihat subjek diletakkan 1/3 daripada keseluruhan gambar. Bukan setakat vertikal tetapi juga horizontal yang biasanya menjadi latar belakang turut mengikut peraturan RO3ini.

Sebenarnya banyak lagi bab untuk memperbaiki komposisi mengambil gambar ni seperti leading lines, shadow, pattern & shape, reflection dan foreground frame. Semua tu membantu mendapatkan gambar yang lebih menarik dan mengikut peraturan yang betul. Tapi sebagai asas RO3 adalah satu permulaan untuk korang semua cuba.

Memang kita boleh bila-bila masa ‘break the rules’ dalam mengambil gambar ni. Tapi kalau rules tu pun tak reti, apekejadah nak break rules,hahaha. Contohnya kalau nak letak subjek kat tengah2 pastikan kiri dan kanan subjek adalah seimbang dsb. Akhirnya, benda ni hanyalah sebagai panduan. Supaya kita dapat hasilkan gambar lebih baik. Tapi kalau taknak ikut ye takpelah. Sekurang-kurangnya korang tahu peraturan tu ada :)

Statistics

0 comments

How they all fared

-:My Personality:-

Click to view my Personality Profile page
 

Copyright 2010 All Rights Reserved DevilM@yCry by ナスルン