Isnin, 26 Januari 2009

Special:My Notebook: Fedora Core 10

0 comments
ini page yg aku guna sekarang...

Korang tau ape bende fedora ni? Fedora adalah jenis os yg dibangunkan menerusi platform linux. Ade berjuta2 jenis lagi. Tapi yg aku pkaini jenis fedora 10. Ramai org memperkecilkan kemampuan fedora, ubuntu and linux yg lain berbandingkan dengan windows, aku pn berpandangan cmtu. tapi skrg tidak lagi. Ramai yg menganggap fedora ni menyusahkan. Yela.. yang aku tau softwere windown xbleh msuk kt fedora. So kerje pon tertangguh la kan. Tp kalau korang jenis penyabar n berusaha pasti mendapat jalan pnyelesaian. cuba dan rasainya sendiri.Pada entri kali ni aku nk cite sket pasal fedora.


Mule2 aku agak sukar menggunakannya kerana softwere yg digunakan di windows agak berbeza dengan fedora. tapi memandangkan aku da berkeje dalam bidang IT terutama dalam bidang development skarang nie so aku mengunakan fedora 10. hehehe... mula2 memang agak rasa menyusahkan tp atas berkat aku pernah menggunakan ubuntu so bleh la sket... Contohnya nk dengar lagu, nk buat editing image, nak taip surat sume payah. Tapi bila aku explore dlm sebulan baru aku nampak kebaikan kelebihannya berbanding PC. Ramai yg xtau.. Ini terbukti bila aku run lebih 30 softwere n run 3 web browser ianya berjalan seperti biasa tanpa gangguan "hang" seperti windows yg manja.. Lg satu, di fedora nie ade konsep workspace. kt sini kite bleh bukak workspace yg banyak untuk memastikan kerja kita teratur dan xbagi ruang kerja kite nampak besepah..

Elimen yg paling menarik ianya adalah bebas virus tidak seperti windows. Bagila ape jenis virus pon kt fedora pasti ianya menangis.. uhuk uhuk.. Mari kita berfikir sejenak.. Mereka yg pro-windows pasti akan berkata cari la antivirus. Pasti anti virus memerlukan duit kan. xkisah la yg pirate ke yg ori pasti menggunakan duit. Pastu ade plak cakap gunakanla crack. Hehehe.. kalau nak tau, crack la tempat pembiakakn virus yg subur. kalau ada antivirus pon kite kena sentiasa update. klo xupdate ape gunanya? btul x? Masalah buat mereka yg xda internet plk kan.

Selain dari kelebihan yg aku gtau dari ade lg kelebihan yg pasti smue suka faktornya. Iaitu ianya percuma dan free. heheh.. Ape slhnya cuba kn. bukan guna duit pon. Kalau ade sesiapa yg berminat, bleh la ke website fedora:http://fedoraproject.org/ dan ade pilihan untuk anda download file iso dan burn dlam cd ataupon oder cd secara percuma. kene bagi alamat dan tunggu la dlm sebulan untuk penghantaran.. xsalah aku dah nk kuar versi 10.. aku pakai skarang nie yg terbaru la.. hehehe... untuk mendapt keterangan lebih layari la website tu.. Ape2 hal leh contek aku kalau nk tanye ape2.. mari lah kita ramai2 support open source bkn Microsoft yg da kaya-raya pasal kita support diorg yg da curi banyak idea dari linux and unix nie...


Comments

0 comments to "Special:My Notebook: Fedora Core 10"

-:My Personality:-

Click to view my Personality Profile page
 

Copyright 2010 All Rights Reserved DevilM@yCry by ナスルン