Selasa, 30 November 2010

hurm...

1 comments
kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap:: woow, cool giler...
kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: eh perasan bagus...

kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: nobody's perfect
kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
perempuan akan cakap: memang.... muka pun macam pecah rumah!

kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu
perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero filem!
kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata: entah2 kawan dia...

kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: sepadan sangat...
kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan tuh!

kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada..
kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata:...(terdiam, tapi telunjuknya
meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya)...

kalau lelaki handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: perasaannya halus...penuh kasih sayang
kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi...

kalau lelaki handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: matching... hebat luar dalam
kalau lelaki tak handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?...

kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap:ini barulah lelaki gentlemen
kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang begitu....

kalau lelaki handsome hantar komen dlm FB, myspace or friendster..cepat2 dibalas..kalau lelaki xhandsome dia akan ckp buang masa je layan..

Khamis, 25 November 2010

7 Tips Membuatkan Otak Berfikir Lebih Cepat

0 comments
Otak manusia pada dasarnya merupakan komputer biologi.Ia memerlukan makanan, oksigen, dan ia juga perlu latihan.Korang dapat melakukan beberapa hal untuk meningkatkan kekuatan otak dengan melatihnya,atau memanipulasinya.

Tip di bawah ini mungkin akan membuatkan otak korang bekerja lebih baik.

1. Ambil dosis EPA secukupnya

EPA adalah bahan kimia dalam minyak ikan yang merupakan makanan bagi otak, setiap orang pasti sudah mengetahuinya.Kajian menunjukan bahawa minyak ikan dapat memberikan peningkatan aktiviti pada otak, melancarkan peredaran darah, dan meningkatkan daya ingatan kita.

2. Seks secara terancang

Melakukan seks dapat melepaskan kimia yang dapat meningkatkan kekuatan otak menurut buku Teach yourself Training your brain yang ditulis oleh pengajar senior dan seorang ahli biologi. Seks adalah bentuk sempurna dari latihan, yang juga meningkatkan peredaran darah ke otak. Ia dapat mengurangkan stress dan ketegangan yang menurunkan efisiensi kinerja otak.

3. Buat teka teki

Teka-teki silang, Sudoku atau yang lainnya dapat membuat otak korang tetap pada kondisi terbaik. Sama seperti otot, jika korang tidak berlatih secara reguler, ia akan kehilangan kemampuannya untuk bekerja secara maksima.

4. Berjalan kaki

Tidak ada yang dapat mengalahkan udara segar yang dapat menyegarkan pikiran. Berjalan di bandar, dekat sungai atau di taman akan membantu korang menyingkirkan awan kelabu dan membantu pikiran korang lebih 'jernih.'

5. Ketawa/Senyum

Ketawa bukan saja merupakan ubat terbaik, ia juga dapat meningkatkan fungsi otak dan menstimulasi kedua sisi otak.Pastikan korang ketawa setiap hari yer.Lagipun senyum itu sedekah ;)

6. berfikiran Kreatif

Melukis atau pelajari alat musik yang baru dapat menyebabkan korang berfikir lebih cepat dan Kreatif.jadi,kalau korang minat muzik,selalu2 kanlah pergi Jamming

7. Berhubungan dengan sifat Keanak-Anakan

Einstein pernah berkata bahawa imaginasi lebih penting daripada pengetahuan dan ia menggunakannya pada beberapa eksperimen yang akhirnya menemui perhitungan paling terkenal sepanjang masa (E=MC2).

Cuba kita lihat anak-anak, mereka penuh dengan imaginasi, dan mereka belajar lebih banyak pada tahun-tahun awal kehidupan mereka lebih daripada apa yang kita pelajari selama satu dekad. Bebaskan pikiran korang dari penjara pikiran 'seorang dewasa', koraang akan menemui cara berpikir yang belum pernah ada sebelumnya.

P/s : kalau ada tip lain untuk dikongsi,tinggalkan komen yer ;)

Isnin, 22 November 2010

Untukmu.. KAWAN

0 comments

KAWAN..
Bila rasa ingin menangis.. hubungilah aku.. bukan aku nak suruh kau berhenti menangis... tapi mungkin aku boleh menangis dengan kau... tapi tak leh ramai sangat.. nanti habih air mata aku...

Kawan...
Jika terasa tiba2 nak melarikan diri... jauh dari masalah... hubungilah aku... aku takkan suruh kau berhenti.. tapi.. mungkin aku akan berlari bersama kau agar masalah kau boleh selesai... tapi jangan laju sangat, aku lari tak larat.. aku nak kejar.. kaki aku pendek...

Kawan..
Jika kau kecewa keluargamu tak bahagia.. beritahulah aku.. aku takkan buat kau benci kepada ibu bapa kau.. tapi..terimalah segala ketentuan Allah...

Kawan..
Jika kau kecewa dengan hubungan kawan kau tu satu hari nanti... ceritalah pada aku.. aku takkan sebut nama lelaki/wanita itu... tetapi.. cubalah jadi wanita/lelaki yang lebih soleh & solehah...

Tetapi kawan..
Jika suatu hari aku berdiam diri.. aku tidak membalas message kau.. aku tidak angkat panggilan dari kau... hubungilah aku segera... sebab waktu itu aku.. ermmm.. aku amat perlukan kau...



Atau aku sudah tiada lagi di dunia ini..

Jumaat, 19 November 2010

Tragedi..

0 comments
Salam Hari Raya Aidiladha... hye kawan2 da lama sy x menjenguk ke sini.. biasalah bz ngan keje-keje harian...

Bulan nie je da macam2 bende berlaku pada diri aku.. Hurm... ngan kemalangan la aku tergolek tengah jalan la nyaris nak kene langgar ngan keter la wet gaji x masuk2 lagi la macam2 lagi la...
nie semalam umah aku di banjiri ngan air longkang yg melimpah ruah sampai ke dalam rumah kerana tidak dapat menampung hujan yg sgt lebat semalam... huhuhuhu... abis barang2 aku basah... seb baik la Xbox, lcd ngan nootbook aku x kene air lagi..
kalu x menangis aku... huhuhuhu... keadaan sekarang nie pon hujan jugak cam aku jangkakan kiranya dalam keadaan berhati2 la nie... kerugian aku satu external hard disk aku telah basah... sedehnye...

Ahad, 14 November 2010

kata-kata yang mungkin mengubah hidup anda

0 comments
Semoga ada yang mengambil kebaikan dari senarai ini. Saya cuba menterjemahkannya kepada bahasa malaysia untuk memberi kefahaman kepada mereka yang tidak begitu memahami bahasa inggeris. Dalam senarai ini saya tidak sertakan hadis, kata-kata hikmah para ulama yang lebih hebat dan mantap. Insyaallah lain kali =)

1. “Courage is the discovery that you may not win, and trying when you know you can lose.” – Tom Krause

Maksud : Keberanian adalah satu penemuan yang anda mungkin tidak akan menang, dan mencuba walaupun apabila anda tahu anda akan kalah.


2. “The greatest barrier to success is the fear of failure.” – Sven Goran Eriksson

Maksud : Halangan terhebat untuk berjaya ialah takut untuk gagal.


3. “Every accomplishment starts with the decision to try.” – Unknown

Maksud : Setiap pencapaian bermula dari keputusan untuk mencuba.


4. “Shoot for the moon. Even if you miss, you’ll land among the stars.” – Brian Littrell

Maksud : Jadikan bulan sebagai target. Sekiranya anda tersasar, anda mungkin akan mendarat di kalangan bintang-bintang.


5. “Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.” – Winston Churchill

Maksud : Kejayaan bukanlah penghabisan, kegagalan bukannya noktah, apabila yang dikira ialah keberanian untuk meneruskan.


6. “Motivation is what gets you started. Habit is what keeps you going.” – Jim Rohn

Maksud : Motivasi menjadikan anda bermula, kebiasaan menjadikan anda istiqamah.


7. “When it is obvious that the goals cannot be reached, don’t adjust the goals, adjust the action steps.” – Confucius

Maksud : Apabila ianya jelas matlamat mustahil untuk dicapai, jangan ubah matlamat tetapi ubahlah cara mencapainya.


8. “Trust yourself. You know more than you think you do.” – Benjamin Spock

Maksud : Percayakahlan diri anda. Anda tahu lebih dari apa yang anda fikir anda tahu.


9. “Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending.” – Maria Robinson

Maksud : Tiada siapa yang boleh balik ke masa silam dan memulakan permulaan yang baru, tetapi sesiapa sahaja boleh bermula hari ini untuk menghasilkan penghabisan yang baru.


10. “A goal is not always meant to be reached, it often serves simply as something to aim at.” – Bruce Lee

Maksud : Matlamat tidak semestinya menjadi sesuatu yang harus dicapai, tetapi ia mungkin sesuatu yang anda selalunya harus target.


11. “Fall seven times, Stand up eight.” – Japanese Proverb

Maksud : Anda jatuh 7 kali, bangkit 8 kali.


12. “Every choice you make has an end result.” – Zig Ziglar

Maksud : Setiap pilihan yang anda buat mempunyai keputusan di akhirnya.


13. “I’ve failed over and over and over again in my life and that is why I succeed.” – Michael Jordan

Maksud : Saya telah gagal, dan gagal, dan gagal dalam kehidupan saya dan oleh kerana itu saya berjaya.


14. “Don’t let the past steal your present” – Cherralea Morgen

Maksud : Jangan biarkan masa silam anda mencuri masa sekarang anda.


15.“The great danger for most of us is not that our aim is too high and we miss it, but that it is too low and we reach it” - Michelangelo

Maksud : Ancaman terhebat kepada kita semua bukanlah impian kita yang terlalu tinggi dan kita tidak mampu mencapainya, tetapi impian kita terlalu rendah dan kita akan mencapainya.


16."Your mind is for having ideas, not for holding them" – David Allen.

Maksud : Minda anda ialah untuk mempunyai idea, dan bukannya "menyimpan" idea.

Selasa, 11 Mei 2010

info@santai - sungai dalam lautsubhanallah...

0 comments

KISAH AIR MASIN DAN AIR TAWAR & SUNGAI DALAM LAUT

وَهُوَ الَّذِي مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ هَذَا عَذْبٌ فُرَاتٌ وَهَذَا مِلْحٌ أُجَاجٌ وَجَعَلَ بَيْنَهُمَا بَرْزَخًا وَحِجْرًا

مَّحْجُورًا

“Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan); yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi.” (Al Furqan:53)

Jika saudara termasuk orang yang gemar menonton rancangan TV `Discovery’ pasti kenal Mr.Jacques Yves Costeau, dia seorang ahli oceanografer dan ahli selam terkemuka dari Perancis. Orang tua berambut putih ini sepanjang hidupnya menyelam ke pelbagai dasar samudera di seantero dunia dan membuat filem dokumentari tentang keindahan alam dasar laut untuk ditonton di seluruh dunia.



Pada suatu hari, ketika sedang melakukan eksplorasi di bawah laut, tiba-tiba dia menemui beberapa kumpulan mata air tawar yang segar dan sangat sedap rasanya kerana tidak bercampur/tidak melebur dengan air laut yang masin di sekelilingnya, seolah-olah ada dinding atau membran yang membatasi keduanya.

Fenomena ganjil itu memeningkan Mr. Costeau dan mendorongnya untuk mencari penyebab terpisahnya air tawar dari air masin di tengah-tengah lautan. Dia mulai berfikir, jangan-jangan itu hanya halusinasi atau khalayan sewaktu menyelam. Waktu pun terus berlalu setelah kejadian tersebut, namun dia masih belum menemui jawapan yang memuaskan tentang fenomena ganjil tersebut.



Sehingga suatu hari dia bertemu dengan seorang profesor muslim, kemudian dia menceritakan fenomena ganjil itu. Profesor itu teringat pada ayat Al-Quran tentang bertemunya dua lautan (Surah Ar-Rahman ayat 19-20) yang sering dikaitkan dengan Terusan Suez . Ayat itu berbunyi,

مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ يَلْتَقِيَانِ

Maksudnya: Dia biarkan dua lautan bertemu. (Al-Rahman:19)

بَيْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا يَبْغِيَانِ

Maksudnya: Di antara keduanya ada sempadan yang tidak boleh ditembus. (Al-Rahman:20)

Kemudian dibacakan surat Al Furqan ayat 53 di atas.

Selain itu, dalam beberapa kitab tafsir, ayat tentang bertemunya dua lautan tapi tidak bercampur airnya ditafsirkan sebagai lokasi muara sungai, di mana terjadi pertemuan antara air tawar dari sungai dan air masin dari laut. Namun tafsiran itu tidak menjelaskan ayat berikutnya dari surat Al-Rahman ayat 22 yang berbunyi,

يَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ

Maksudnya: Keluar dari keduanya mutiara dan marjan. (Al-Rahman: 22)

Padahal tiada mutiara yang dihasilkan di muara sungai.

Terpesonalah Mr. Costeau mendengar ayat-ayat Al-Quran itu, melebihi kekagumannya melihat keajaiban pemandangan yang pernah dilihatnya di lautan yang dalam. Al Quran ini mustahil disusun oleh Muhammad yang hidup di abad ke tujuh, suatu zaman yang mana belum ada peralatan selam yang canggih untuk mencapai lokasi yang jauh terpencil di kedalaman samudera.

Berita tentang fenomena ganjil 14 abad yang silam benar-benar suatu mukjizat. Akhirnya terbukti pada abad 20, Mr. Costeau berkata bahawa Al Quran memang sesungguhnya kitab suci yang berisi firman Allah, yang seluruh kandungannya adalah benar belaka. Justeru itu, dia lalu memeluk Islam.


Allahu Akbar…! Mr. Costeau mendapat hidayah melalui fenomena teknologi kelautan. Maha Benar Allah yang Maha Agung. Shadaqallahu Al `Azhim. Rasulullah s.a.w. berkata, “Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air”. Bila seorang bertanya, “Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?” Rasulullah s.a.w. berkata, “Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran.”

Jika anda seorang penyelam, maka anda harus mengunjungi Cenote Angelita , Mexico . Disana ada sebuah gua. Jika anda menyelam sampai kedalaman 30 meter, airnya air segar (tawar), namun jika anda menyelam sampai kedalaman lebih dari 60 meter, airnya menjadi air asin, lalu anda dapat melihat sebuah “sungai” di dasarnya, lengkap dengan pohon dan daun daunan.



Setengah pengkaji mengatakan, ia bukanlah sungai biasa, ia adalah lapisan hidrogen sulfida, nampak seperti sungai… luar biasa bukan? Lihatlah betapa hebatnya ciptaan Allah SWT.

فَبِأَيِّ آلَاء رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ

Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang hendak kamu dustakan? (Al-Rahman: 13)

Ahad, 4 April 2010

Subhanallah, Maha Suci Allah ...ingatkan laut....

0 comments
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Sekadar berkongsi keindahan alam.

Salar De Uyuni terletak di Bolivia dan kawasan ini dikatakan ’cermin’ yang paling besar di dunia kerana sifat pantulan yang ada padanya. Kawasan ni juga dikatakan
tempat di mana sempadan bumi dan langit bersambung/bertemu sebab seakan tiada garisan sempadan di antara bumi dan langit(kalau tgk gambar).

Sekian, Terima Kasih.




Rabu, 3 Februari 2010

Hye Kawan2...

0 comments
Sorry my friends.. da lama x berkarya di sini.. agak bz sket skarang nie... penat ngan keje pas tu penant ngan memikirkan masa depan... hahaha... erm... anyway devilmaycry harap kawan2 semua sihat la dalam menempuh segala hari2 yg penuh dengan ujian darinya...

kat sini Devilmaycry ade citer sket nak di jadikan pengajaran sambil2 kita berlawak sket...

Ader seorang guru tadika yg tidak percaya wujudnya tuhan dan die pun berfikir bagaimana nak brain wash kanak2 ditadika tsebut supaya tak percaya wujudnya tuhan.Die pun mendapat satu akal...
Guru tadika : Anak2,nampak tak pen ni.
Ank2 : Nampak cikgu.
Guru tadika : Pen ade kn.
Ank2 : Ader cikgu.

kemudia guru tadika tadi memasukkn pen itu dalam poket die,kemudian bertanya lagi..

Guru tadika : Anak2,nampak tak pen?
Ank2 : tak nampak cikgu.
Guru tadika : pen ade tak?
Ank2 : takder cikgu.
Guru tadika: Anak2 nampk tuhan tak?
Ank2 : tak nampk cikgu.
Guru tadika : tuhan ader tak?
Ank2 : takder cikgu.

Guru tadika tadi sangat gembira sebab tujuan die nak brainwash otak budak2 tu berjaya.Tetapi dalam banyak2 budak tu ader seorang budak yang pintar,dan die minta pun mengangkat tangan...

Bdk A : Cikgu bleh saya cakap sesuatu.
Guru tadika : Bleh,mari ke depan.
Bdk A : kawan2 nampk cikgu tak.
Kwn2 : nampak.
Bdk A : cikgu ader kn?
Kwn2 : ader.
Bdk A : kawan2 nampak otak cikgu tak?
Kwn2 : tak nampak.
Bdk A: cikgu ader otak tak?
Kwn2 : tak ader

-:My Personality:-

Click to view my Personality Profile page
 

Copyright 2010 All Rights Reserved DevilM@yCry by ナスルン